Suomalainen Kirjakauppa uusii myymälöitä kalusteita kierrättäen!

Rupesimme Suomalaisessa kirjakaupassa miettimään uudella tavalla myymälämuutosten tekemistä kuutisen vuotta sitten. Ajatuksen kalusteiden kierrättämisestä laittoi alulle aluemyyntipäällikkömme Tarmo Remahl yhteystyökumppanimme Forssan TRT -rakennuksen kanssa. Suomalaisia Kirjakauppoja on yhteensä 60, ja näistä yli 50 on remontoitu viimeisen kuuden vuoden aikana. Osa myymälöistä on kokenut muutoksen useitakin kertoja tänä aikana, joten yhteensä myymälämuutoksia on tehty ainakin 60. Lisäksi olemme kehittäneet kaikkea toimintaamme entistä ympäristöystävällisempään suuntaan mm. myymälöidemme valaistusta uusimalla.

Myymäläuudistukset kalusteita kierrättäen!

Nykyään myymäläremontit tehdään metallikalusteiden osalta pääsääntöisesti kierrätyskalusteista. Usein myymälämuutos alkaa vanhan myymälän purulla, jonka tekee TRT. He roskistavat rikkinäiset kalusteet paikan päällä ja ottavat mukaansa kalusteet joilla on jälleenkäyttöarvoa. Kalusteet viedään Forssaan, missä sijaitsee kalustevarastomme. Varastossa on aina muutaman myymälän kalusteet odottamassa pikaisia muutostarpeita tai uuden myymälän perustamista. Ennen varastohyllyyn laittamista kalusteet siistitään, maalautetaan ja varastoidaan odottamaan seuraavaa kohdetta. Purettavasta myymälästä lähes 100 % kalusteista käytetään seuraavissa kohteissamme.

Uuden tai uudistetun myymälän kaluste-lay-out lähtee suunnittelun jälkeen TRT:lle, joka tekee inventaarion olemassa olevista metallikalusteista ja tilaa tarvittaessa uusia kalusteita, jotta myymälä saadaan kalustettua tavaroittamista, avaamista sekä asiakkaita varten. Uusien ja uudistettujen myymälöiden metallikalusteet ovat n. 80-95 %:sti kierrätettyjä.

Kierrätyskalusteiden käyttö vähentää ympäristön rasitusta niin sähkön, veden, materiaalin kuin kuljetustenkin osalta.

Ympäristön rasituksen pienentymisen lisäksi kierrättäminen on samalla tehokasta myös taloudellisesti: nykyisin teemme myymäläremontit aikaisempaa pienemmillä kuluilla.

Mitä muuta ”vihreää”?

Viime vuosina olemme myös siirtyneet energiatehokkaisiin led-kohdevaloihin ja nyt myös led-yleisvalaistukseen. Kampin ja Itäkeskuksen myymälöiden valaistus on jo kokonaan hoidettu led-valoin. Tämä pienentää sähkönkulutusta vähintään kahdella tavalla. Ledien sähkönkulutus on pienempää verrattuna aikaisempiin tekniikoihin. Samalla valaisimien lämmöntuotto pienentyy, jolloin kesällä myymälöiden viilennyksen tarve pienenee. Ledien huoltovälit ovat myös pitkiä, jolloin huoltohenkilöiden kulut ja kulkemiset vähenevät ja valojen uusimisen tarve harvenee.

Myös yhteistyömme L&T:n kanssa on kehittynyt ympäristöystävällisempään suuntaan, ja jo parin vuoden ajan myymälöissämme käytettävät siivousaineet ovat olleet paitsi tehokkaita, samalla myös ympäristöystävällisiä.

Viimeisin tekomme ympäristön hyväksi on sitoutuminen muovikassien määrän vähentämiseen.

Tämä on arvojemme mukaista vastuullista toimintaa. Haastamme myös muut mukaan talkoisiin paremman huomisen puolesta!

Ari Hokkanen

liikepaikkapäällikkö

Suomalainen Kirjakauppa


Ari Hokkanen on työskennellyt SuomalaisessaKirjakaupassa vuodesta 1989 ja nähnyt usean eri tehtävän kautta Suomalaisen Kirjakaupan kehityksen valtakunnan johtavaksi kirjakauppaketjuksi.